Vad är luktsalt?

Lukt och salt. Sammanflätar man de två orden blir det luktsalt men vad betyder det egentligen ? Jo, det är en blandning av stark ammoniak löst i vatten. Det är inte krångligare än så. Hjorthornssaltet är en nära släkting och dess effekter liknar luktsaltets.

Ammoniak är känd för sin fräna doft. Den irriterar näsan och lungorna, något som automatiskt leder till en snabb kroppsreaktion. Oftast beskrivs saltets effekt som att man väcker kroppen, den kommer igång genom en stark andningsreflex.

Boxare och tyngdlyftare använder sig ofta av luktsalt. Förr brukade man väcka medvetslösa med dess hjälp. Förr i tiden doftsattes ammoniak med lavendel, en härlig blandning som damerna brukade ha med sig i kyrkan för att slippa somna under de långa gudstjänsterna.

Idag kan du beställa luktsalt på nätet men det går även att köpa i en vanlig matbutik.

Vem kan ha användning för det idag?

Som sagt är det mest boxare och tyngdlyftare som brukar ha med en burk luktsalt när de tränar eller ska tävla.Det intressanta är att vissa hockeyspelare också utnyttjar dess uppiggande effekt under tunga matcher.

Ammoniaket irriterar näsan och lungorna, effekten blir att musklerna som styr andningen börjar arbeta hårdare. Resultatet? Andningsreflexen sätts igång och spelaren piggnar till. Man  bör komma ihåg att använda det med måtta. Rekommendationen är att ha det endast under tunga matcher då behovet är som störst.

Luktsalt i äldre dagar

Korsetter och tunna midjor var ett måste i äldre dagar. I de allra flesta fall snördes korsetterna så hård att kvinnorna svimmade nästan varje dag. En liten dosa med luktsalt togs alltid fram i dessa sammanhang.

Den sattes under damernas näsor så att de kunde andas in ammoniak blandat med parfym. Effekten? Ja, den kom bara några sekunder senare. Kroppen väcktes till liv och damen tittade förvånat runt omkring sig med en endaste fråga i blicken ” Men nej, hände det igen?”

Lyckligtvis behöver ingen kvinna bära en korsett idag och svimningarna har givetvis försvunnit. I samma veva har användandet av saltet också minskat. Man ska dock inte glömma dess positiva effekt och stora bruk förr i tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *